RSS
Publicerad 2017-04-26

Den preliminära antagningen till gymnasiet är klar – årets raket är Industriprogrammet

Den 6 april får elever som söker till gymnasiet i Fyrbodal sitt förhandsbesked – en indikation på hur de ligger till i antagningen till gymnasiet. Det slutliga antagningsbeskedet kommer i slutet av juni. De mest populära programmen i år är Naturvetenskapsprogrammet följt av Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskaps-programmet, Teknikprogrammet, och Estetiska programmet. ”Årets raket” är Industriprogrammet som i år lockar nästan dubbelt så många sökande som förra året.

Den preliminära antagningen görs för att eleverna ska få en indikation på hur de ligger till. Beskedet baseras på höstterminsbetyget så resultatet kan bli ett annat till den slutliga antagningen som baseras på slutbetygen. Under perioden 6 april till 5 maj pågår också en omvalsperiod då de som önskar kan göra justeringar i sin ansökan.

Precis som de senaste åren är det de högskoleförberedande programmen som är mest populära att söka medan färre söker ett yrkesprogram. Glädjande i år är att Industriprogrammet nästan fördubblat antalet behöriga sökande i första hand, om än från en låg nivå. I år är det 65 sökande att jämföra med 36 förra året.

Preliminärt antagna
Totalt har 2 115 sökande antagits preliminärt till nationella program på skolor inom Fyrbodals antagningsområde, 91 % av dessa på sitt förstahandsval.

Av elever i antagningsområdet söker 81 % en kommunal gymnasieskola i första hand,
19 % en fristående gymnasieskola.

Fritt sök
Inom Fyrbodal gäller från och med 2016 fritt sök vilket innebär att elever folkbokförda inom Fyrbodal är förstahandsmottagna till samtliga utbildningar i samma område – alla konkurrerar med sitt meritvärde.

Följande kommuner ingår i Fyrbodals antagningsområde:
Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Antagning Fyrbodal handlägger ansökningar för elever folkbokförda i dessa kommuner. Med undantag av naturbruksgymnasierna gör Antagning Fyrbodal antagning till samtliga gymnasieskolor, såväl kommunala som fristående, belägna i någon av kommunerna.

Åmåls kommun är inte med i antagningsområdet, däremot i samverkan kring fritt sök.

För mer information kontakta
Mer information om ansökan och antagning till gymnasiet samt statistik per skola och program finns på www.soktillgymnasiet.selänk till annan webbplats

För frågor om statistiken, kontakta Antagning Fyrbodal via antagning@fyrbodal.se eller telefon.

För mer information kontakta

Titti Andersson, Verksamhetsledare Antagning Fyrbodal
Telefon: 0522-44 08 54 E-post titti.andersson@fyrbodal.se

Här finns pressmeddelandet i pdf-format (pdf, 255.3 kB)

Senast ändrad: 2017-04-26 Uppdaterad av: Åsa Johansson       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776