RSS
Publicerad 2017-11-29

Fossilfria fordonsflottor till företagen

Fyrbodals kommuner verkar genom projektet Hela Gröna Vägen som draglok i omställningen till ett ökat fossiloberoende. Halvvägs in i projektet är de flesta kommuner på god väg att ställa om sina egna fordonsflottor. Nu är det hög tid att de kommunala bolagen och lokala näringsidkarna slår in på samma gröna väg.

Projektet Hela Gröna Vägen lånar ut el- och biogasfordon till kommunala verksamheter och företag som vill provköra. - Man vinner i längden på att ha sådana här bilar när man kör så mycket varje dag, säger Isma Kucukovic, som testat elbil inom hemvården i Vänersborgs kommun.

Framöver kommer projektet Hela Gröna Vägen fokusera extra på att stötta de företag som vill ställa om sina fordonsflottor och satsa på grön mobilitet.

- Det är viktigt att alla hänger med i omställningen, och för de kommunala bolagen är det kanske extra viktigt att gå före och visa vägen, säger Hela gröna vägens projektledare Morgan Ahlberg.

Likt Fyrbodal ställer många andra regioner, städer och kommuner runt om i världen nu om. Alla de stora biltillverkarna satsar i dag på fossilfria fordon. Många andra företagsgiganter likaså. Bland de senare finns Ikea, som nyligen meddelade att det från och med nu är elfordon som gäller över hela linjen. Samtidigt byggs el- och biogasinfrastrukturen ut i en rasande takt. Anledningarna är många.

- Att visa att man bryr sig om klimatfrågan och har en plan för framtiden är bra PR. Det plus att det kan vara ekonomiskt fördelaktigt att köra el- eller biogasfordon istället för bensin- och diesel, säger Morgan Ahlberg.

Inom projektet Hela gröna vägen – fossilfri gränsregion 2030 erbjuder vi nu kommunala bolag och företag att ansluta sig till budkavlen om fossilfri fordonsflotta. Inom kort anordnar vi också två event kring tjänstebilar tillsammans med andra aktörer.

Regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige kommer till Vänersborg och lanserar en tjänstebilsutmaning. Klicka här för att läsa mer här!
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad: 2017-11-29 Uppdaterad av: Morgan Ahlberg       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776