RSS

Goda exempel från våra kommuner

Svårt att förbereda inför ”oväntat” scenario

Tänk OM vi plötsligt hamnar där igen. Om långt fler asylsökande än Migrationsverkets senaste prognos säger kommer till Sverige. Är i så fall myndigheterna bättre förberedda än de var 2015?

 

 

Lysekils flyktingmiljoner blev ett stort projekt

I Lysekil har integrationsarbetet tagits till en helt ny nivå. Här valde man nämligen att öronmärka de extra statliga ”flyktingmiljonerna” som delades ut i december 2015. Ett beslut som gett flera positiva effekter.


Ny samarbetsform gynnar nyanlända

I januari i år infördes ett nytt sätt att samarbeta mellan myndigheter i Trollhättan. Syftet är att underlätta för nyanlända så de snabbare kommer i gång med sin etablering. Det som tidigare tog 3-4 veckor kan nu gå på några få timmar.


Nära samarbete ger tydliga resultat i Dals-Ed

I Dals-Eds kommun bor knappt 4 800 invånare. I centralorten Ed är det nära till det mesta. Här sitter arbetsförmedlingen, kommunens integrationssamordnare, socialtjänsten och SFI i gemensamma lokaler. Det gör att man snabbare kan utbyta information och hitta kloka lösningar.


"Vi sitter på kompetensen och har flera lösningar"

Arbetsförmedlingen är en nyckelaktör i etableringsarbetet. Vi ville höra hur man ser på nuläget och lyfte luren till Arbetsförmedlingen. Där fick vi tala med
Jonas Peterson som har ett regionalt perspektiv, och Evelina Lindell som jobbar mer lokalt.


Två nya satsningar på traumavård

Efter årsskiftet ska traumavården i Västra Götaland bli ännu bättre. Då startar två nya verksamheter: Ett traumacenter inom NU-sjukvården och ett mobilt behandlingsteam för flyktingbarn.


Asylsökande får tidig traumabehandling

De är ett litet men effektivt vårdteam. Deras uppgift är att hjälpa vuxna asylsökande med svåra trauman från krig, tortyr och flykt. På Restad gård i Vänersborg har de sin bas, men de åker ut till asylboenden i hela fyrbodalområdet.


Uddevalla

 

Uddevalla vill samverka kring bostadslösningar

Nu ska Uddevalla kommun förbättra rutinerna när det gäller att hitta och förmedla bostäder till nyanlända. Ett välkommet stöd för att klara uppgiften är de drygt 470 000 kronor som länsstyrelsen beviljat.


Strömstad

Strömstads fritidslots ställer upp för barnen

Vem ser till att de asylsökande och nyanlända barnen stimuleras även på sin fritid? Hur stort ansvar ska kommunerna ta?

I Strömstad är det ingen tvekan. Här menar man att barnperspektivet måste stå i fokus. Därför anställer nu kommunen en fritidslots som bland annat ska se till att barnen får en aktiv fritid.


Munkedal

 

Monica ger av sin tid – och möter världen

Det pratas en hel del om hur språket är nyckeln till lyckad integration, och att svenskar och invandrare bör mötas mer. Här fyller språkkaféerna en viktig funktion.

Men vad vore de utan alla volontärer? Vi besökte Munkedal och träffade en av dem: Monica Rosqvist.


Färgelanda

 

Samtal, saft och mycket lek

I Färgelanda har kommunen startat ett ”extra” språkkafé som drivs med hjälp av olika föreningar. Här vänder man sig bara till familjer med barn upp till 12 år.

Det har blivit en samlingspunkt särskilt för mammor – en målgrupp som annars kan vara svår att locka till språkkaféer.


Bengtsfors

 

Ökad inflyttning utmanar

Att locka till sig nya invånare var för bara ett par år sedan en stor utmaning för Bengtsfors kommun. Nu har läget förändrats helt. Inflyttningsnettot har hamnat på plus. Och närmare 700 asylsökande, nyanlända och ensamkommande barn skapar helt nya utmaningar i bygden.


Bengtsfors

 

Här läser eleverna SFI via webben

I Bengtsfors kommun står vuxenutbildningen i centrum för integrationen. Här används webbutbildning inom SFI, via ett externt företag. På så vis räcker både lokalerna och lärarna till.


Trollhättan

En mötesplats bara för kvinnor

Ökad självkänsla. Mer delaktighet i samhället. Bättre språkkunskaper. Det händer en hel del när kvinnorna i föreningen Mötesplats för kvinnor ses. Varje vardag är det aktiviteter, från syateljé och sångkör till föreläsningar om mänskliga rättigheter.

 

Uddevalla

Snabbspår till arbete

Att snabbt komma i arbete i sitt nya hemland Sverige, det är en stor utmaning för nyanlända. I Uddevalla görs en extra satsning på läkare, sjuksköterskor och lärare. De erbjuds ett unikt snabbspår vid sidan om den vanliga svenskundervisningen.

 

Uddevalla

Pris för nyskapande språkinlärning

Låt nyanlända elever träffa och samarbeta med elever från Uddevalla gymnasieskola. Vad händer då? Jo, förutom givande möten ger det snabbare kunskaper i svenska språket och nya vänner. Det blev resultatet i ett lyckat projekt som nu tilldelas utmärkelsen The European Language Label.

 

Åmål


Workplace Åmål visar vägen till jobb

I Åmål ska 40 nyanlända matchas till praktikplatser inom kommunen. Samtidigt får de lära sig om svensk arbetsrätt och den svenska arbetsmarknaden. En egen mentor i form av en inbiten Åmålsbo ingår också i paketet. Satsningen Workplace Åmål är ett sätt att rusta för framtiden.

Åmål

 

Stationsvärdar – en kreativ jobblösning

På perrongen vid Åmåls järnvägsstation står Omid och Salah redo att hjälpa människor av och på tågen. De har fått ett arbete som båda stortrivs med. Samtidigt har kommunen funnit en tillfällig lösning på ett 40 centimeter högt problem.


Senast ändrad: 2017-06-07 Uppdaterad av: Filippa Bohlin       

Postadress: Fyrbodals kommunalförbund, Box 305, 451 18 Uddevalla Besöksadress: Museigatan 2, (Riverside) Uddevalla
E-post: kansli@fyrbodal.se Telefon: 0522-44 08 20 Fax: 0522-145 54 Organisationsnummer: 14-222000-1776